Meniu model unic anul 2022, sezon (vară-toamnă)

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău invită comunitatea civilă să ia cunoștință cu Meniu model unic anul 2022, sezon (vară-toamnă)

Elaborarea Meniului model unic are drept scop asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate a copiilor din instituțiile de educație timpurie, respectând norma fiziologică necesară creșterii și dezvoltării armonioase a acestora.

La alcătuirea Meniului model unic s-au respectat următoarele principii:

  • Raţia alimentară corespunde vârstei copiilor, necesităţilor în energie şi substanţe nutritive (tabelul nr. 1 „Cantitatea medie de alimente zilnice recomandate în conformitate cu standardele pentru alimentaţia preşcolarilor” MS nr. 910 din 02.10.2020.
  • Regimul alimentar al copiilor este alcătuit din 4 mese (3 mese principale şi o gustare), deoarece instituţiile de educaţie timpurie activează în regim de 10,5 ore pe zi, valoarea calorică a raţiei alimentare este de 75% din norma fiziologică de consum zilnic MS nr. 638 din 12.08.2016 punctul IV.
  • Pentru perioada estivală, se dă preferinţă fructelor de sezon recomandate în alimentaţia copiilor: mere, pere, prune, struguri, cireşe, vişine, caise, persici, gutuie MS nr. 638 din 12.08.2016.
  • Bucatele din carne se servesc cu legume crude şi/sau prelucrate termic şi verdeţuri. MS nr. 638 din 12.08.2016.
  • Bucatele bogate în proteine şi în special de origine animală se folosesc în prima jumătate a zilei (dejun, prânz) MS nr. 638 din 12.08.2016.
  • Analiza raţiei alimentare a copiilor trebuie să se bazeze pe următoarele principii: raportul dintre proteine, lipide şi glucide trebuie să constituie 1:1:4. Normele fiziologice de consum ale nutrienţilor şi valoarea calorică destinată copiilor de diferite vârste sunt menționate în tabelul nr. 5 din anexa nr. 1MS nr. 638 din 12.08.2016.
  • Volumul (masa) bucatelor (g/ml) din echivalentul proteic corespunde normelor sanitare în vigoare (tabelul nr. 9 din anexa nr. 1) MS nr. 638 din 12.08.2016.
  • La alcătuirea Meniului model se ține cont de cota părții necomestibile a produselor alimentare şi de volumul bucatelor obținute după prelucrarea termică a crupelor şi pastelor făinoase (tabelul nr. 4 din anexa nr. 1) MS nr. 638 din 12.08.2016.
  • S-a exclus gustarea II şi s-a introdus cina, fiind variată și consistentă, mai sățioasă comparativ cu gustarea, propusă să fie servită la orele 16:30- 17:00.
  • Meniul model este variat, unele și aceleași bucate nu se repetă atât în timpul zilei cât şi în timpul săptămânii MS nr. 638 din 12.08.2016.
  • Pentru alcătuirea corectă a Meniului model unic se ține cont de compatibilitatea produselor alimentare (MS nr. 638 din 12.08.2016, tabelul nr. 10, anexa nr. 1).
  • Lista produselor alimentare interzise în alimentația copiilor sunt menționate în anexa nr. 2 MS nr. 638 din 12.08.2016 și nu au fost introduse în meniu.

Meniul model unic se  întocmește  de 2 ori pe an pentru perioada iarnă – primăvară şi vară – toamnă de către un grup de lucru (conducători ai instituțiilor de educație timpurie, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică, specialiști din cadrul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău) cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriționiști, reprezentanți ai ANSP și CSP, în strictă conformitate cu prevederile meniului model recomandat de Ministerul Sănătății prin ordinele  MS nr. 638 din 12.08.2016  MS nr. 910 din 02.10.2020 şi  HG nr. 722 din 18-07-2018 pentru aprobarea Instrucțiunii privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general.

Fișier atașat ….Meniu model unic anul 2022, sezon (vară-toamnă)